Kela tukee nuorten ja työeikäisten ihmisten psykoterapioita. Jotta Kelan tukea voi saada, se edellyttää kuitenkin joitakin toimenpiteitä. Näiden toimenpiteiden tarkoituksena on varmistua siitä, että kuntoutuspsykoterapiaan mennään oikeasta asiasta ja oikealla asenteella. Kun Kela tukee yksityistä psykoterapiaa, niin silloin psykoterapiaa kutsutaan kuntoutuspsykoterapiaksi (tai puhekielessä Kela-terapiaksi). Jotta Kelasta saa psykoterapiatukea, se edellyttää, että potilaan ongelmia on ensin…
Tekijä: admin
Miten pääsee psykoterapiaan?
Nopein tapa päästä psykoterapiaan on aloittaa omakustanteinen psykoterapia. Se ei edellytä lääkärin lähetettä tai lausuntoa eikä mitään muuta kuin, että etsii itselleen psykoterapeutin. Omakustanteinen terapia on kuitenkin kallista. Kustannusten vuoksi moni hakee Kelasta tukea psykoterapiaan. Kelaa tukemaa terapiaa varten tarvitaan puoltava lausunto psykiatrian erikoislääkäriltä. Psykoterapiaan voi päästä jossain tapauksissa myös julkisen terveydenhuollon kautta. Psykoterapian aloittaminen…
Psykiatrin etävastaanotto – usein kysytyt kysymykset
Mistä tiedän, onko psykiatri etävastaanotolla oikea psykiatri? Suomessa on erittäin harvinaista, että joku, joka ei oikeasti ole psykiatri, esiintyisi sellaisena. Työantajat yleensä tarkistavat psykiatrien taustat, joten jos psykiatri on tiettävästi ollut julkisella puolella töissä tai pitänyt yksityisvastaanottoa jossain suuressa lääkärikeskuksessa, niin todennäköisesti hän on ihan oikea psykiatri. Se, että joku esiintyisi psykiatrina olematta sitä, ei…
Psykiatrin etävastaanotto
Useimmat kohtaamiset psykiatrian erikoislääkärin (ts. psykiatrin) kanssa voi hoitaa etävastaanotolla. Etävastaanotto toteutetaan tavallisimmin videopuheluna. Joissain tapauksissa käytetään puhelinta tai chattia. Psykiatrin etävastaanotto kestää tavallisesti puolesta tunnista tuntiin. Etävastaanoton hinta on melkein kaikilla palveluntarjoajilla samaa tasoa tai edullisempi kuin samanpituisen vastaanoton hinta naamatusten. Harvemmin käy niin, että psykiatrin etävastaanotto on kalliimpi kuin tavallinen psykiatriaika. Psykiatrin etävastaanotto…
Ohje masentuneen läheisille
Kun sinulle läheinen ihminen on masentunut tai kärsii toistuvasti ahdistuksesta, asennoidu niin, että hän on elämässään on tärkeä siirtymävaihe, joka onnistuessaan tuo hyvinvointia – ei ainostaan hänelle – vaan todennäköisesti myös sinulle. Siirtymävaiheen aikana ihminen muokkaa ja uudistaa joitakin asioita omassa ajattelussaan ja toiminnassaan, koska jokin hänen ajattelussaan tai toiminnassaan ei toimi. Olennaista ei ole…
Psykiatrin B-lausunto
B-lausunto on lääkärin kirjoittama tiivistelmä potilaansa terveydentilasta. B-lausunto sisältää enemmän tietoa potilaan sairaudesta, sen taustoista ja hoitosuunnitelmasta kuin ns. tavallinen sairauslomatodistus (jota kutsutaan A-todistukseksi). Psykiatrin B-lausunto on psykiatrian erikoislääkärin kirjoittama B-lausunto, jossa yleensä keskitytään potilaan psyykkisen voinnin kuvaamiseen. Missä tilanteissa tarvitsen psykiatrin B-lausuntoa? Tavallisimmat syyt ovat 1) Kelan psykoterapiatuen hakeminen sekä 2) sairauspäivärahan, kuntoutustuen tai eläkkeen hakeminen…